Nuotin vierellä – Rautalankaa laulamisesta

Nuotin vierellä – rautalankaa laulamisesta” on opiskelijoiden toiveesta ja tarpeista syntynyt Kirsi Sipisen ja Kaisa Kelloniemen yhteistyön tulos. On hienoa, että tästä syksystä lähtien voimme tarjota oppimateriaaliksi omaa kirjaa, jonka harjoitukset ovat hyväksi havaittuja käytännön työssä. Luontokuvineen kirja on kaunis kuin karamelli ja sisältö täynnä harjoitteita sekä aloittelijoille että pidemmälle ehtineille laulajille.

http://www.aviador.fi/product-page/nuotin-vierell%C3%A4-rautalankaa-laulamisesta

Nuotin vierellä – rautalankaa laulamisesta ei ole pelkästään laulamisen oppikirja, vaan se tarjoaa eväitä kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin laulamisen ohella. 

Nuotin vierellä – rautalankaa laulamisesta -kirja syntyi tarpeesta saada laulun alkeisopetukseen mahdollisimman käytännönläheinen teos laulunopiskelijoiden oman työn tueksi. Työssämme laulunopettajina huomasimme, että tarve helppotajuiseen laulamista käsittelevään kirjaan on suuri. Haluamme valaista  laulamiseen liittyviä osa-alueita kansantajuisesti, kuin rautalangasta muotoillen, unohtamatta laulun iloa ja laulamisen hyvinvointivaikutuksia. Käsittelemme laulamista monesta eri näkökulmasta: fysiologian, käytännön harjoitusten mutta myös mm. kivun lievityksen, nuotin vierellä laulamisen ja esiintymisen katsantokannoista.  Haluamme tuoda esille myös opiskelijoiden omat äänet: heidän kokemuksiaan on sitaatteina eri puolilla kirjaa. Opiskelijoiden kertomukset täydentävät sitä, mitä opettajina olemme kirjoittaneet laulamisesta.

Kirjan on tarkoitus innostaa laulamisen pariin jo ulkoasullaan. Kirjan suunnitteluvaiheeseen osunut Suomen juhlavuosi antoi meille idean tuoda esille laulamisen hyvinvointia tuottavaa vaikutusta laajemmasta näkökulmasta: Luontokuvien kautta on mahdollista saavuttaa sisäinen rauha, joka auttaa rentoutumaan ja pääsemään irti suorituspaineista laulutaitoa kehitettäessä. Kirjan harjoituksissa on käytetty lauluesimerkkeinä suomalaisia kansanlauluja, joiden melodisuus ja sanoitukset kuvaavat hyvin suomalaista mielenmaisemaa. Äänitteen avulla jokainen laulunopiskelija ja äänensä hyvinvoinnista kiinnostunut voi olla aivan kuin laulutunnilla yhdessä Kirsin ja Kaisan kanssa. 

Me lähestymme laulamista tunteella. Haluamme että kaikenlaiset esteet laulunopiskelun tieltä voidaan kaataa lempeän näkökulman avulla. Lähestymistapamme on käytännöllinen, kehollinen, tunteita herättävä, humoristinen, lämminhenkinen, kannustava. Haluamme laulajan löytävän oman äänensä ilman kieltomerkkejä, positiivisen pedagogiikan kautta. Tavoitteena on luottamuksen rakentaminen omaan instrumenttiin ja omaan itseen laulajana.